ВІДКРИЙТЕ ДЛЯ СЕБЕ ПЕРЛИНУ ДУНАЮ - БУДАПЕШТ

     Через рівнини Єропи вільно несе свої води голубий Дунай. Велика кількість прекрасних міст розташувалась на його берегах, проте лише одне з них відоме в усьому світі, як перлина Дунаю. Це - Будапешт. На географічних картах світу Будапешт з’явився у 1873 році, коли троє міст - Буда, Обуда і Пешт об’єдналися в одне. А взагалі, на теперишній території столиці люди жили вже дві тисячі років тому. Тоді тут проживали кельтські племена, а в І-му столітті іх змінили римляни. “Знайдення батьківщини” угорцями відбулося у 896 році.

      Цим багатим минулим пояснюється і сьогодняшній вигляд Будапешта, в якому мирно співіснують історія, сьогодення і майбутнє. Прекрасна Буда, що розкинулась на пагорбах правого берега Дунаю, багата на пам’ятки старовини. А величний Пешт, розташований на протилежному березі, яскраві вітрини якого відображують найсучасніші напрямки моди. Його часто порівнюють з парижем. Будівельникам і архітекторам з великим смаком вдалося вмонтувати сучасні будівлі в старовинні ансамблі міста.

      Розпочати прогулянку по Будапешту радимо з Кріпосної гори, де розташована Будайська фортеця. Її історія сягає далеко минулого. Район, де вона стоїть, сформувався в ХV столітті.

    Знайомство починається з центральної площі, яка носить ім’я Святої Троїці. В центрі площі підноситься монумент Святої Тріїці, споруджений на згадку про жертви епідемії чуми на початку ХVІІІ століття. Головна прекраса площі - це знаменитий храм Матяша. Перші відомості про нього знайдені в документах, датованих 1247 роком, де він згадується як храм Марії. З того часу він неодноразово перебудовувався. У сучасному вигляді він існує з 1896 року. Поряд з храмом знаходиться ще одна з найвидатніших пам’яток Будайської фортеці - Рибальський бастіон, по-угорськи “Халасбаштя”. У середині минулого століття на цьому місці був рибний базар, і ця ділянка фортеці знаходиться під охороною рибальського цеху.

     На згадку про це у 1895 - 1902 рр. і був споруджений ансамбль Рибальського бастіону. З його оглядових площадок відкривається прекрасна панорама Дунаю і Пешта. У південній частині Кріпосної гори підноситься масовий ансамбль Королівського палацу, збудованого сім столітть тому. З тих часів він безліч раз руйнувався, відбудовувався і перебудовувався. Сьогодні в його приміщеннях працюють кілька музеїв. Найбільш популярним серед них є Національна галерея (Немзеті галеріа). Тут зібрані твори найвидатніших угорських художників і скульпторів ХІХ -ХХ століть.

    Перед галереєю велика тераса, з якої чітко видно гору Геллерт, підноситься ледь на південь на березі Дунаю. Її висота 235 метрів, від дзеркала ріки і до вершини гори 140 метрів. На самісінькій вершині гори споруджена Цитадель. Це порівняно молода споруда, збудована Габсбургами у 1850 році, щоб тримати під контролем угорську столицю. Півстоліття тому тут стояв австрійський гарнізон, лише у 1899 році угорська влада викупила Цитадель. Зараз у її колишніх казармах працює ресторан, пивний бар, кафе-експресо.

     Над містом, біля стін Цитаделі підноситься 40-метровий монумент Свободи - жіноча постать з пальмовою гілкою у високо піднесених руках.

   Біля підніжжя гори Геллерт стоїть одна з найзнаменитих угорських купалень - “Рудаш”, збудована на джерелі лікувальної термальної води. І якщо вже зайшла мова про термальні джерела, то слід зазначити, що у Будапешті їх справді багато. На їх базі працює безліч купалень і лазень. Найвідомішою серед них є “Сечені” розташована на пештському боці у парку Варошлігет, тобто “Міський гай”. Купальня і водолікарня “Сечені” збудовані у 1913 році. Вода подається до неї з артезіанського колодязя, глибиною 1256 метрів і має постійну температуру 76 градусів. Варошлігет - найулюбленіше місце прогулянок будапештців. Тут, на березі штучної водойми, де влітку можна кататися на човнах, а взимку облаштовують ковзанку з штучним льодом, у 1896 році було споруджено ансамбль будинків з 21 фрагменту, який демонструє угорські архітектурні стилі від романської ерохи до бароко. Він називається фортецею “Вайдахуняд” від назви колишнього володіння вельможної сім’ї Хуняди у Трансильванії.

  Напроти замку на площі 13.5 га розкинувся Будапештський зоопарк і ботанічний сад. На даний час тут знаходиться понад 4.000 тварин і біля 10.000 рослин. Звірі і птахи живуть в умовах, максимально наближених до їх рідного середовища.

   По сусідству з зоопарком розташувався “Веселий парк” створений за зразком відомих Луна-парків. Тут є американські гірки і дзеркальний лабіринт, працює безліч різноманітних атракціонів.

     Західний кордон Варошлигету виходить на площу Героїв, у центрі якої здіймається вгору пам’ятник Тисячоліттю Угорщини.

     Його спорудили до 1896 року до свята, але на початку столяття поміняли деякі його скульптури. У центрі ансамблю 36-метрова з крилатим генієм на верхівці та статуї вождів семи угорських племен, серед них Арпада, вождя угорців, котрі у 896 році першими прийшли на нинішню територію Угорщини. З обох боків колони - напівкругла колонада з бронзовими статуями видатних діячів угорської історії.

      Зліва на площі Героїв, стоїть приміщення музею образотворчого мистецтва. Постійні його експозиції присвячені мистецтву Стародавнього Єгипту, Стародавньої Греції, Стародавнього Риму, а також сучасному європейському живопису і скульптурі. Зверніть увагу на колекцію іспанського живопису. У ній представлені 7 робіт Ель Греко і 5 картин Гойї. Лише Мадридський музей Прадо має більше картин цих художників.

      У Будапешті два залізничних і шість автомобільних мостів через Дунай. Кожен з них - це визначний твір архітектури. Найстаріший міст-Ланцхід, що означає “Ланцюговий міст”, був збудований у 1849 році.

    Між мостами Арпад і Маргіт, у самісінькому центрі Будапешта, на Дунаї розташований острів Маргіт, ще одна видна пам’ятка столиці. Його довжина 2.5 км, а найбільша ширина 500 метрів. Ще у давнину там жили люди. Це найулюблиніше місце відпочинку будапештців і гостей столиці. На острові функціонує два готелі високих категорій і безліч ресторанів і кафе, пляж “Палатинус”. Зійшовши на острів з моста Арпад, можна прогулятися по чарівному японському садочку. Недалеко від нього ви побачите літній театр, де щорічно проводять літні театральні фестивалі. Паралельно до острова Маргіт, на західному березі Дунаю, розташований найстаріший район столиці Обуда, тобто Стара Буду і Пешта зберегла свій старовинний вигляд: маленькі будиночки в стилі бароко і пізнього рококо, вузенькі вулички з невеликими харчевнями. На даний час Обуда зазнало значних змін.

     Про минуле нагадують лише пам’ятники, які дбайливо охороняються, це Головна площа ( по-угорськи “Фйотер”) або залишки будівель стародавнього римського поселення Аквінка - Аквінкум. Ми радимо обов’язково відвідати музей Аквінка, який знаходиться поряд з руїнами цивільного міста римлян. Проте найбільший інтерес у туристів викликає амфітеатр військового міста. Це один з найбільших амфітеатрів, які були в римських провінціях.

     “Підземкою” можна доїхати до площі Вйорйошмарті, звідки бере свій початок одна з найбільш відомих вулиць столиці - вулиця Ваці.

      Тут на відрізку кілька сот метрів розмістилися фешенебельні готелі та ресторани, кафе та магазини. Вулиця Ваці і район біля неї, вдень є центром покупок, а вночі всіляких розваг. Два оперних і біля 30-ти інших театрів, а також різні місця розваг, казино, ресторани, і нічні клуби з музикою чекають до самого ранку тих, хто не дуже стомився за цілий день, знайомлячись з містом. Угорська столиця запропонує великий вибір для гурманів. Характерним для страв угорської кухні є широке вживання спецій і гіркого перцю-паприки. До ваших послуг також і ресторани з європейською чи далекосхідною кухнями. Великою популярністю в Угорщині користуються американські закусочні.